Onderhoud tegels

Behandeling en onderhoud betontegels EXXELL STONE

De onderstaande uiteenzetting is gebaseerd op de eigenschappen van de vermelde producten maar ook deels op ervaringen van onzentwege met name producent van deze producten.

Zoals vermeld in onze technische fiche is dit licht gewapende betonproduct van een hoogstaande kwaliteit. Met een zeer hoge densiteit, waterbestendigheid en goede  bescherming van de wapening, door het gebruik van zuivere hoogovencement.

Toch is het aan te raden preventief of curatief actie te kunnen ondernemen. Beton blijft beton en gaat langzaam verweren waardoor de oppervlaktestructuur in de loop der jaren verandert.

Wij willen er wel op wijzen dat, ondanks deze informatie, wij uiteraard geen garantie kunnen geven op bevuiling van de betontegels.

 

Preventief: toepassing van Lithofin MN vlekstop of vlekstop W.

Hiermee wordt een beschermlaag aangebracht onder vorm van impregnering,  die ervoor zorgt dat de bevuiling moeilijker indringt en er meer tijd beschikbaar is om de vervuiling te verwijderen. Voor meer uitleg gelieve de technische informatie te consulteren. ( zie verder )
Het is aan te raden na een eerste behandeling deze met regelmaat te herhalen.
Het verschil tussen beide producten ligt in het oplosmiddel. De W staat voor water. Aldus is het tweede product met water als oplosmiddel minder schadelijk voor het milieu.

 

Curatief: toepassing van vlekoplossers en kuisproducten.

Lithofin Oil-ex wordt toegepast om vervelende olievlekken adequaat te verwijderen. Het is een product met opzuigend en absorberend effect.
Voor het juiste gebruik zie de technische info en handleiding. ( zie verder )

Lithofin MN Wash en Clean wordt gebruikt voor het regelmatig onderhoudt. Hierbij blijven een aantal positief werkende stoffen achter in de toplaag alsook enkele voedende bestanddelen. Door veelvuldig gebruik van dit product, of gelijkwaardig, zal de kwaliteit van de tegel langer standhouden en zal ook indringing van vervuiling worden belemmerd.

 

Wij hebben ons hier toegespitst op producten van Lithofin wegens goede contacten met een verdeler. Ook HG heeft uiteraard goede producten en dit zijn niet de enigen die op de markt verkrijgbaar zijn. Info is te verkrijgen bij de groothandel van vloeren en de informatieve bouwhandelaar.

 

GEBRUIK GEEN HOGEDRUK REINIGER

 

Bij het gebruik van een hogedruk reiniger wordt de gesloten oppervlaktestructuur van de betontegel beschadigd, waardoor de natuur meer greep krijgt op deze structuur, om in te werken en beschadigingen te veroorzaken. Vooral door opvriezen van water in de fijne groeven die door een hoge druk reiniger kunnen veroorzaakt worden escaleert de beschadiging van de oppervlaktestructuur met een verdieping van de beschadiging tot gevolg.

Remedies uit de oude doos.

 

Naast de semi- en professionele producten bestaan er nog steeds de producten die vallen onder de “raad van tante Kaat”.

 

Lijnolie:

Hiermee kunnen EXXELL STONE tegels ( net zoals natuursteen ) gevoed worden door verzadiging. Dit product geeft een zeer goede bescherming tegen indringen van vet en vuil door zijn voedend effect. Een intensivering en verdonkering van de oorspronkelijke kleur is een bijkomend effect, indien gewenst. Best niet te gebruiken in buitenomgeving omdat het zonlicht te snel deze olie zal laten verdampen en het effect verminderen, vooral aan de oppervlakte. En net daar hebben we de maximum bescherming nodig.

 

Bruine zeep:

Blijft een zeer goed product met een zeer goede reiniging tot gevolg en bijkomend een voedend effect op het te reinigen oppervlak. Bruine zeep wordt amper nog in zuivere toestand op de markt gebracht, maar kuisproducten op basis ervan zijn vlot verkrijgbaar. Zeep blijft uiteindelijk nog steeds een product dat een binding tussen water en vetten of bevuiling bevordert en aldus zijn reinigende eigenschappen verwerft.

 

Azijn en bleekwater:

Nog twee oeroude producten met nog steeds uitstekende eigenschappen.
Maken vuil en kalk los en laten daardoor toe het vuil met water te verwijderen. Let wel: in zeer kleine doseringen toepassen. Vandaar de term: een scheut op een emmer water. Bovendien zijn deze producten zeer goed voor het verwijderen van mos op betontegels en ook klinkers. Let wel: witte azijn gebruiken, geen wijnazijn of balsamico.

 

Trichloorethylene.

Is een product dat zo oud is als de straat. Toch wel kankerverwekkend en daarom niet meer verkrijgbaar in zuivere vorm. Bepaalde ontvetters bevatten nog een effectieve hoeveelheid trichloorethylene waardoor het ontvettende effect bewaard blijft. De nodige omzichtigheid om met dit product te werken moet echter in acht worden genomen. Jammer van de schadelijkheid want het was een ideaal product om ook rubbersporen te verwijderen.

 

Detergent.

Een zeer geconcentreerd detergent kan in veel gevallen ook het nodige effect tegen vetvlekken verwezenlijken. Een olievlek oplossen met “Dreft” bvb is uitermate werkzaam. Maar er zijn er nog velen naast Dreft.
Zeker indien de betontegel met regelmaat werd onderhouden en gevoed,  zijn ongelukken met behulp van detergent efficiënt te verwijderen.